Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσα ξύλα απαιτούνται για την θέρμανση του χώρου σας;



Ένα μέσο ελληνικό σπίτι είναι συνήθως από 80 έως 100 τ.μ.
Για την κάλυψη αυτού του χώρου, όταν είναι μετρίως μονωμένος, απαιτούνται περίπου 10kW ή 8.600 θερμίδες, όπως είναι περισσότερο διαδεδομένο. Η μέση θερμογόνος δύναμη (θερμική ισχύς) του ξύλου κυμαίνεται ± 4,5kWh. Αυτό ισχύει για τα ξύλα με υγρασία έως 17%.Στην ελληνική αγορά όπως είναι γνωστό δεν διατίθενται ξύλα με χαμηλή υγρασία. Η υγρασία τους συνήθως κυμαίνεται από 30% έως και 50% . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει την απόδοσή τους αισθητά.
Εάν δεχτούμε μία απόδοση από το ξύλο 3,5kWh τότε για τη θέρμανση του χώρου μας θα απαιτούνταν 10 ÷ 3,5 =2,85 κιλά ξύλου την ώρα. Αυτό όμως είναι αδύνατο να επιτευχθεί διότι οι σόμπες ξύλου δεν μπορούν να αποδώσουν το 100% της ενέργειας που τους δίδεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έξοδο των καυσαερίων με τα οποία αποβάλλεται μέρος της θερμότητας που δημιουργείται στον καυστήρα. Η μέση απόδοση μίας ξυλόσομπας κυμαίνεται γύρω στο 70%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 3,5kW που μας αποδίδει το ξύλο θα μας αποδώσουν 3,5 * 70%, άρα 2,45kW. Για την απόδοση των 10kW απαιτούνται 10 ÷ 2,45 = 4,08 κιλά ξύλου.
Με το παραπάνω παράδειγμα αντιλαμβανόμαστε ότι η θέρμανση του σπιτιού μας με ξύλο απαιτεί την αποθήκευση μίας σημαντικής ποσότητας ξύλου για τον χειμώνα.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα μεγέθη μπορούμε να δούμε το παράδειγμα ενός ανοικτού τζακιού σαν αυτό που διαθέτουν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Ένα ανοικτό τζάκι συνήθως αποδίδει 8% έως 12% της θερμικής ισχύος της καύσιμης ύλης που δέχεται. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας αποδώσει περισσότερο από 0,5kW την ώρα ανά κιλό ξύλου. Άρα για να πάρουμε θέρμανση 10kW από ένα ανοικτό τζάκι θα χρειαστούμε 20 κιλά ξύλου περίπου την ώρα.
Στις σομπολέβητες  ή σόμπες νερού, όπως είναι γνωστές, οι αποδόσεις πολλαπλασιάζονται διότι μέρος της θερμότητας μεταδίδεται στο νερό που κυκλοφορεί στα καλοριφέρ με αποτέλεσμα να μας φέρνει οικονομία σε καύσιμα (ξύλα).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου